PostOne
Управление на пратки

Управление на пратки

Създаване на пратка

След като Ваш клиент направи поръчка и метода за доставка е избран да бъде PostOne, плъгинът автоматично ще създаде нов раздел в поръчката.

Отидете във Вашите поръчки на „WooCommerce“ -> „Поръчки“ и отворете поръчка, която е с избран метод за доставка на PostOne.

След като отворите поръчката и скролнете малко по-надолу, ще видите раздел PostOne.

(opens in a new tab)

Можете да разгледате данните за поръчката, както и да ги промените преди да създадете пратка. Много магазини не описват размери или тегло на пратката и за това можете да го направите индивидуално от този раздел. Разгледайте всички настройки, ако променяте адреса или теглото/размера на пратката натиснете бутона „Преизчисли доставката“. След като сте готови с прегледа на пратката, натиснете бутона „Създай пратка“. Пратката ще бъде автоматично създадена в PostOne и ще можете да принтирате етикет.

ВАЖНО: Ние силно препоръчваме да се въвеждат истинските размери и тегло в самите продукти, тъй като това влияе на изчислената цена, за която клиента Ви се е съгласил да плати. Ако изчислената цена за доставка се промени след Ваша намеса, то би следвало да го уведомите за това.

Принтиране на етикет

След като сте създали пратка в PostOne, страницата ще се обнови и вече няма да имате възможност да редактирате.

(opens in a new tab)

Имаме опция да принтираме етикет като натиснем бутона „Принтирай етикет“ или да изтрием пратката като натиснем бутона „Изтрий пратката“. Ако решите да изтриете пратката, то ще може да я редактирате и да я създадете наново, след което ще Ви бъде генериран и нов етикет.

Last updated on 6 януари 2023 г.